Op 2 oktober 2019, organiseerde de Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD) een leersessie over de integratie van mensen met een beperking op alle organisatieniveaus én in ontwikkelingsprojecten. Een belangrijk evenement. Want eerlijk gezegd, hoe inclusief zijn wij nu echt?
- door Duveke de Gaay Fortman, 2 oktober 2019 Amsterdam
Een warme zaal vol mensen met het hart op de goede plek die zich in willen zetten voor een betere wereld. Een sessie met peer-support en praktische tips en trics voor een handicap-inclusieve-organisatie. Hier worden ervaringen met elkaar gedeeld en er worden zelfs prijzen uitgereikt.
De leersessie vindt plaats in het Parnassos-gebouw in Utrecht. De Nederlandse Coalition on Disability and Development gelooft in de kracht van inclusie van mensen met een beperking in de samenleving. Door individuen en ontwikkelingsorganisaties samen te brengen, hoopt DCDD ervaringen uit te wisselen en wederzijds begrip te creëren.
Plannen voor inclusie
DCDD besloot dit jaar om het concept ‘Small Grants’ te lanceren. Er wordt vier keer € 4.000,- uitgereikt aan vier organisaties die zich inzetten voor de inclusie van mensen met een beperking in de ontwikkelingssector. De dag begint daarom met zeven presentaties van organisaties die uiteenzetten hoe zij van plan zijn deze inclusie te bewerkstelligen én hoe zij van plan zijn hun ervaringen te delen binnen het netwerk van DCDD. Doordat de organisaties hun plannen niet alleen aan de jury maar ook aan elkaar presenteren hoopt DCDD een uitwisseling van ideeën te faciliteren. Na de presentaties stelt de jury de nodige vragen en gaat in beraad. De jury bestaat uit drie personen, waaronder twee dames die zelf in een rolstoel zitten.
Uitwisseling van ervaringen
Hierop volgt een leersessie geleid door Paulien Bruijn, inclusie-adviseur bij Light for the World. De aanwezigen zijn onder andere mensen met een beperking, organisaties die opkomen voor mensen met een beperking, het bestuur van DCDD, een moeder met een gehoorbeperkte dochter en studenten die onderzoek doen naar verschillende onderwerpen rondom beperkingen. Via een kartonnen toetsenbord laat een vrouw met meervoudige beperking weten dankbaar te zijn aanwezig te zijn. De sessie is interactief. “Wat betekent inclusie binnen een organisatie eigenlijk?” vraagt Bruijn aan de zaal, en “Wat is het voordeel van inclusie?” Er ontstaat geroezemoes. De aanwezigen beginnen hun verhalen met elkaar te delen. “Inclusie betekent niet alleen de inclusie van gehandicapten maar ook van verschillende seksen, van alle kleuren en alle leeftijden.” stelt de moeder van de gehoorbeperkte dochter.
De prijswinnaars
In de pauze maken Lieke Scheewe, beleidsadviseur van de DCDD, en de jury de winnaars van de Small Grants bekend. De winnende organisaties zijn Tunafasi, het Liliane Fonds, Dorcas en Soft Tulip. Onder de gepresenteerde plannen zijn onder andere een toneelstuk in Egypte waar mensen met een beperking samen iets moois op kunnen voeren en een project voor inclusie van kinderen met een beperking in Oost-Congo. Met hun cheque poseren de winnaars samen met de juryleden voor de foto. “Een goed initiatief van DCDD en ik ben supertrots.” vertelt een van de prijswinnaars.
Een belangrijke dag waarop alle aanwezigen worden herinnerd aan het belang dat iedereen in onze samenleving mee kan doen. Jong of oud, dik of dun, gehandicapt of niet, we horen er allemaal bij en dragen allemaal ons steentje bij. Dát is pas een inclusieve samenleving