Een vrouw die kleding verkoopt in Nairobi

Vandaag is Werelddag voor gehandicapten - een geweldige dag om de waarde van menselijke diversiteit te vieren! Dat is waarom de Dutch Coalition on Disability and Development. (DCDD) pleit vandaag voor de waarde van een samenleving met een handicap inclusief door een 'sociale business case' te lanceren.

Volgens de WHO hebben meer dan 1 miljard mensen in de wereld een vorm van handicap, dat is 1 op 7. Ten minste 80% van dit miljard wordt door de VN geschat op een leven in landen met lage en middeninkomens. Vanwege de barrières waarmee ze worden geconfronteerd bij de toegang tot diensten en banen, vormen personen met een handicap een onevenredig percentage van de armste delen van de gemeenschap. Niet alleen mensen zelf - maar samenlevingen in het algemeen - betalen een hoge prijs voor uitsluiting. Wat kunnen investeringen in een meer inclusieve samenleving ons opleveren?

Veerkrachtiger mensen en huishoudens

Catherine uit Kenia is gedeeltelijk doofblind. Ze kreeg ondersteuning van een NGO om te leren hoe ze het schermlezerprogramma JAWS kon gebruiken, om haar rechten te kennen en om vertrouwen te hebben in haar capaciteiten. Haar beroepsopleidingsinstituut kreeg ondersteuning bij het inclusiever maken van hun gebouw en hun onderwijsmethoden. Dankzij het wegnemen van deze barrières heeft Catherine haar certificaat afgerond en kan ze nu investeren in de toekomst van haar zoon: “Ik hou van mijn nieuwe baan in klantenservice; praten is een van mijn hobby's! Ik doe iets waar ik in ben opgeleid en verdien een goed salaris om mijn gezin te onderhouden. Mijn zoon gaat volgend jaar naar de kleuterschool en ik zal zijn schoolgeld zonder problemen kunnen betalen. "

Winstgevende particuliere sectoren en duurzame openbare sectoren

Toch gaan de meeste gehandicapte kinderen niet naar school. Als onderwijssystemen toegankelijker en inclusief zouden worden, zou dit een grote impact hebben op individuele levens en gemeenschappen. Onderzoek in de Filippijnen laat zien dat inclusief onderwijs het toekomstige loon van een kind met meer dan 25% verhoogt. Uit gegevens uit Bangladesh, Cambodja, India, Nepal en de Filippijnen blijkt dat het rendement op investeringen in onderwijs voor mensen met een handicap twee tot drie keer hoger is dan voor personen zonder handicap. De IAO schat dat de uitsluiting van arbeidsongeschiktheid op de arbeidsmarkt nationale kosten met zich meebrengt van 3 tot 7 procent bbp. Gelukkig groeit het besef bij werkgevers dat het bevorderen van diversiteit op de werkplek goed is voor het bedrijfsleven. Redelijke aanpassingen op de werkplek en ondersteunend beleid zijn vaak minder duur dan aanvankelijk gedacht en kunnen ook werknemers zonder handicap ten goede komen, omdat ze een meer inclusieve werkomgeving bevorderen. "Medewerkers met verschillende bekwaamheden brengen een diversiteit van gedachten bij de organisatie en het inhuren van hen is een zakelijke noodzaak voor ons, geen activiteit van maatschappelijk verantwoord ondernemen," zei DP Singh, vice-president van Human Resources bij IBM India / Zuid-Azië.

De kledingindustrie in Bangladesh opent zijn deuren

Uitsluiting van arbeidsongeschiktheid van de arbeidsmarkt kost de regering van Bangladesh 891 miljoen dollar per jaar. Hopelijk gaat dit veranderen, nu de kledingindustrie zijn deuren heeft geopend voor werknemers met een handicap. Als groeiende industrie is er een voortdurende vraag naar kledingfabrieken voor geschoolde werknemers. Dit bood veel vrouwelijke huishoudelijk werk al de mogelijkheid om de formele arbeidsmarkt te betreden, en het heeft nu ook dergelijke kansen geopend voor mensen met een handicap. Deze verandering werd veroorzaakt door de Rana Plaza-ramp in 2014, die permanente verwondingen veroorzaakte in het leven van veel kledingarbeiders. De industrie heeft, samen met lokale gehandicaptenorganisaties en steun van de regeringen van Bangladesh en Duitsland, een Inclusief banencentrum en een hulplijn opgezet om de kloof tussen werkgevers en (potentiële) werknemers te overbruggen. Tot nu toe hebben 250 fabrieken maatregelen genomen om hun werkplekken toegankelijk en inclusief te maken, en 2500 mensen met een handicap zijn ondersteund bij het verwerven van vaardigheden en het vinden van een baan.

Ramp-up investering in inclusie voor gehandicapten!

Goede praktijken zoals die in Bangladesh beginnen in veel landen op te duiken. Toch staan we pas aan het begin van echte verandering. Als we ernaar streven de wereldwijde doelen tegen 2030 te bereiken, is het de hoogste tijd dat overheden, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties echt prioriteit gaan geven aan investeringen in toegankelijkheid, participatie, ondersteunende maatregelen en gegevens over handicaps. Zoals verklaard door de VN: Personen met een handicap, zowel begunstigden als agenten van verandering, kunnen het proces naar inclusieve en duurzame ontwikkeling versnellen en een veerkrachtige samenleving voor iedereen bevorderen ”. We kunnen het ons niet langer veroorloven om de waardevolle bijdragen die mensen met een handicap aan de samenleving leveren mis te lopen! Het succes van onze strijd tegen armoede en ongelijkheid hangt ervan af.

Alle bovenstaande citaten en onderzoeksreferenties zijn te vinden in het volledige artikel: 'Een social business case over inclusie van gehandicapten in ontwikkeling'Volg ons op Twitter @dcdd_nl.

Artikel downloaden (Word-versie) >> 

Artikel downloaden (PDF) >>

Infographic (EN) >>

Infographic (NL) >>

Vergelijkbare berichten