– Calling for disability inclusive climate action at Klimaatmars 2021

Gepubliceerd op: 15 December, 2021

Op 6 november 2021, tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in Glasgow, heeft de grootste klimaatmars die Nederland ooit heeft gekend, plaats gevonden in Amsterdam. Meer dan 40.000 mensen liepen mee in de mars die begon op de Dam en eindigde in het Westerpark. Mensen van verschillende achtergronden (leeftijd, geslacht, etniciteit, beperking) liepen samen in solidariteit. Het gezang, de muziek en de creatieve protestborden vormden een kleurrijke en energieke sfeer. De kernboodschap van de mars was: ambitieuze actie voor klimaatrechtvaardigheid nu.

Rechtvaardigheid voor de planeet en haar bewoners, waaronder mensen met een beperking. DCDD heeft deelgenomen aan de mars, om het bewustzijn over de specifieke gevolgen van de klimaatverandering en natuurrampen op mensen met een beperking te creëren. En om op te roepen tot een 'disability inclusive' klimaatrespons. Een van onze slogans werd geïnspireerd door Adrien Weibgen, een staf advocaat bij het Urban Justice Center en auteur van "Het recht om gered te worden". In een video van Rooted in Rights zegt ze het volgende: "Als je van tevoren weet wie de grootste kans loopt door een ramp om getroffen te worden en je doet er niets mee, dan is dat een keuze". Rooted in Rights is een organisatie die mensen bewust maakt van de noodzaak van de inclusie van mensen met een beperking tijdens evacuatie en risicobeperking. Hun doel is om alle noodplanologen, lokale gemeenteraden, provinciebesturen en andere mensen die betrokken zijn bij evacuatie- en risicobeperkingsplannen deze video te laten zien, zodat mensen met een beperking er in de toekomst bij betrokken zullen worden.

Het gebrek aan aandacht voor de integratie van mensen met een beperking en toegankelijkheid werd helaas geïllustreerd bij de start van COP26 in Glasgow. De Israëlische minister van Energie, Karine Elharrar, kon de eerste volledige dag van COP26 niet bijwonen omdat de zaal niet toegankelijk was voor rolstoelgebruikers. Er waren ook geen tolken in Britse gebarentaal en geen bijschriften voor de uitzending van COP26. Dit alles ondanks het engagement van de VN voor de rechten van mensen met een beperking en inclusie. 

De slottekst van COP26 bevatte slechts één vermelding van een beperking. Terwijl internationale gehandicaptenorganisaties are welcoming this as an important step towards just climate action, there is a need for a more  disability inclusive strategy so that nobody gets left behind. In a video van het Europees Gehandicaptenforum wordt het belang van participatie toegelicht: "Als deze beleidsmaatregelen en programma's worden ontworpen op basis van overleg met mensen met een beperking en de organisaties die hen vertegenwoordigen, kunnen zij daadwerkelijk prachtige kansen bieden, niet alleen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar ook om de inclusie van mensen met een beperking te verbeteren en de toegankelijkheid te vergroten." - Elham Youssefian. Een paper van GLAD Network en reflecties van CBM Global presenteren actuele inzichten en aanbevelingen over de inclusieve weg voorwaarts.

DCDD was blij met de toegankelijkheidsmaatregelen die genomen zijn tijdens de Klimaatmars in Amsterdam in november, zoals gebarentolken op het hoofdpodium en gereserveerde rolstoelplekken. Toch is ook hier nog werk aan de winkel om toegankelijkheid een consistenter onderdeel te maken van het voorbereidingsproces, en om ruimte te creëren voor de stemmen en perspectieven van mensen met een beperking op het podium. Al met al was het een belangrijke dag waarop mensen met en zonder beperking samenkwamen met een luide en duidelijke boodschap: klimaatrechtvaardigheid nu! 

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over de integratie van 'disability inclusion' in de strijd tegen klimaatverandering. 

Sign up for our newsletter

DCDD is lid van

Logo van Partos, witte Partos-tekst op een zwarte achtergrond

Logo of WO=MEN (women equal men)

Terug naar boven