Sprekers op het panel van de Europese Ontwikkelingsdag over Financiering laten werken voor inclusieve ontwikkeling. Foto met dank aan de Europese Unie.
Sprekers op het panel van de Europese Ontwikkelingsdag over Financiering laten werken voor inclusieve ontwikkeling. Foto met dank aan de Europese Unie.

Financiën laten werken voor inclusieve ontwikkeling

De IDDC organiseerde een gezamenlijk panel op hoog niveau tijdens de Europese ontwikkelingsdagen gericht op inclusieve microfinanciering. Naast IDDC werd het panel gesponsord door het European Microfinance Platform, United Nations Capital Development Fund (UNCDF) en de International Finance Corporation (IFC) van de Wereldbankgroep. Panelleden waren Imoni Akpofure, directeur van West-Europa, IFC; Flavia Bwire, programmacoördinator Micro Finance and Disability Program, Association of Microfinance Institutions of Uganda; Henri Dommel, directeur, afdeling financiële inclusie, UNCDF; Charlotte McClain-Nhlapo, coördinator, Bureau voor gehandicapten en inclusieve ontwikkeling, United States Agency of International Development (USAID); Klaus Rudischhauser, adjunct-directeur-generaal, directoraat-generaal Ontwikkeling en samenwerking - EuropeAid, Europese Commissie; Roberto Vellutini, vice-president voor landen, Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank; en werd gemodereerd door Chris Burns, Euronews.

Het panel was erg belangrijk voor IDDC omdat het effectief bevorderde dat de rechten van gehandicapten op de ontwikkelingsagenda werden geplaatst. Tegenwoordig hebben ongeveer 2,7 miljard mensen en 400 miljoen bedrijven over de hele wereld onvoldoende toegang tot financiële diensten, wat de ontwikkeling van individuen, bedrijven en economieën belemmert. Toegang tot financiële diensten biedt stabiliteit en versnelt een rechtvaardige ontwikkeling en groei voor huishoudens en bedrijven. Dit geldt met name voor kwetsbare en uitgesloten groepen, zoals personen met een handicap - meer dan 1 miljard mensen wereldwijd. Bijgevolg heeft het maken van financiële en microfinancieringsprogramma's voor iedereen grote sociale en economische gevolgen. Deze kloof in inclusie is een wereldwijde uitdaging, maar ook een kans. Nieuwe bedrijfsmodellen maken het mogelijk om financiële diensten aan te bieden aan mensen die ooit onbereikbaar vonden, waardoor pervasieve ontwikkelingsuitdagingen worden aangepakt.

Het panel op hoog niveau liet zien hoe financiering kan werken voor inclusieve ontwikkeling en benadrukte innovatieve benaderingen om de behoeften van specifieke kwetsbare groepen en sectoren van de samenleving in ontwikkelingslanden aan te pakken. Panelleden hebben specifieke beleidsaanbevelingen gedaan over welke verdere acties nodig zijn om de financiële inclusiekloof te dichten. Enkele kernpunten werden tijdens de discussie door de panelleden aangepakt.

Microfinanciering heeft ondernemers aangemoedigd en kan worden gebruikt om veel gemarginaliseerde personen met een handicap in staat te stellen ondernemers te worden, waardoor deze een miljard mensen toegang krijgen tot nieuwe financieringsbronnen.

Innovatie met behulp van nieuwe technologie (zoals smartcards) kan ook het bereik van financiële diensten aanzienlijk verbeteren, maar men moet erkennen dat dit niet de enige mogelijke oplossingen zijn, omdat ze toegankelijk moeten zijn voor alle mensen met een handicap, zoals mensen met een visuele beperking. .

Het is noodzakelijk om de particuliere sector ervan te overtuigen dat het werken met kleine bedrijven, waaronder bedrijven die worden gerund door personen met een handicap, een win-win situatie is voor iedereen en hen toegang geeft tot een geheel nieuwe reeks klanten.

De overheid speelt een belangrijke rol bij het creëren van een regelgevingsomgeving en het creëren van stabiliteit waarmee kleine bedrijven kunnen gedijen. Bovendien is de EU-agenda voor verandering een teken van de koerswijziging in ontwikkelingshulp, omdat deze gericht is op het gebruik van de particuliere sector om duurzame ontwikkeling te helpen plaatsvinden.

Er zijn wereldwijd meer dan een miljard mensen met een handicap. Dit is een enorme onaangeboorde marktkans voor aanbieders van financiële diensten, evenals een belangrijke arena waar de rechten van personen met een handicap moeten worden verdedigd. Iedereen moet toegang hebben tot financiële diensten en microfinanciering draagt aanzienlijk bij aan deze ontwikkeling. De financiële sector levert een belangrijke bijdrage aan ontwikkelingsuitdagingen. We hebben een verschuiving in onze strategieën nodig van ons traditionele inzicht naar een meer geïntegreerde aanpak die de nieuwe drijfveren van financiële inclusie omvat, van beleidsvorming naar distributiekanalen en retailinstellingen, om financiële toegang voor iedereen te bereiken.

Bronartikel uit IDDC

Vergelijkbare berichten