Geschilderde foto van een paar dat naakt op een bed zit

"Everybody Matters" is een publicatie over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden. Op 23 november 2017 werd het eerste exemplaar gepresenteerd in Den Haag aan speciale VN-rapporteur Catalina Devandas Aguilar. Dit gebeurt in het kader van de gelijknamige bijeenkomst voor beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties. Mevrouw Aguilar schreef het voorwoord van het boek en presenteert ook haar eigen recente onderzoek naar de wereldwijde stand van zaken met betrekking tot seksuele en reproductieve gezondheidsrechten van mensen met een handicap. Deze situatie is ernstig: ze hebben niet alleen een verhoogd risico op misbruik, ze hebben ook veel minder toegang tot relevante informatie en klinieken.

Het boek 'Everybody Matters' is gemaakt op initiatief van de Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD) in samenwerking met Share-Net. Lieke Scheewe, adviseur voor arbeidsongeschiktheid bij Licht voor de wereld Nederland en coördinator bij DCDD, is een van de co-editors: “In ons werk zien we dat seksuele en reproductieve gezondheid weinig aandacht krijgt voor mensen met een handicap. In veel landen is er een taboe op dit thema. Er zijn weinig goede voorbeelden van organisaties die hieraan werken. De verhalen en prachtige illustraties van De Beeldvormers zullen beleidsmakers en ontwikkelingswerkers zeker inspireren om aan de slag te gaan met dit onderwerp. ”

“Wanneer het gaat om seksuele en reproductieve gezondheid voor mensen met een handicap, gaat het vaak over geweld en misbruik, maar zelden over toegankelijke gezondheidszorg. Deze praktische zaken worden in het boek besproken. In de samenstelling van het boek hebben we al mooie ontwikkelingen gezien: gehandicaptenorganisaties nemen het onderwerp over. Maar ook gezondheidsorganisaties die hun best doen om mensen met een handicap te bereiken. In de samenwerking tussen deze twee soorten organisaties - beide met hun eigen expertise - worden prachtige, creatieve projecten gecreëerd. Dat is wat we met dit boek willen bereiken. ”

Download publication >> 

Schermlezer versie >>

Vergelijkbare berichten