Logo SOFT tulip and Dorcas

Gepubliceerd op: 31 augustus 2020

In 2019 heeft DCDD voor het eerst ‘small grants’ toegekend aan vier van haar deelnemers. Met de hulp van een onafhankelijke jury werden Dorcas, SOFT tulip, Liliane Fonds en Tunafasi gekozen als de vier winnende initiatieven om projecten uit te voeren die de inclusie van mensen met een beperking in lage- en middeninkomenslanden bevorderen. Onlangs hebben Dorcas en SOFT tulip hun projecten gerelateerd aan deze ‘small grants’ afgerond in Egypte en Oekraïne. Het is geweldig om te zien welke belangrijke stappen op weg naar inclusie van personen met een beperking ze hebben kunnen promoten in hun partnerlanden! Lees hun interessante updates hieronder.

SOFT tulip: Bevordering van de succesvolle steun voor inclusie en de-institutionalisering van mensen met een beperking in Oekraïne
Op 19 september 2019 verscheen het boek “Making a Change; SOFT tulip in Ukraine 2006 – 2019”. Deze tweetalige (Nederlands-Engelse) publicatie vertelt de verhalen van degenen die de afgelopen 15 jaar betrokken zijn geweest bij een bijzondere samenwerking: een nauwe collaboratie tussen revalidatiewerkers in Nederland en Oekraïne om de inclusie en de-institutionalisering van mensen met een beperking te ondersteunen. Een reis gefaciliteerd door SOFT-tulp, die zorginstellingen, gezinnen en beleidsmakers dichter bij elkaar brengt.

Het boek geeft inzicht in de aanpak, het proces en de resultaten van deze samenwerking. Naar aanleiding van dit boek is een korte video gemaakt met behulp van de small grant van DCDD. De video helpt de strategie en resultaten op het gebied van de-institutionalisering en inclusie van mensen met een beperking verder te promoten bij een groter en jonger publiek.

Bron: SOFT tulip

Waar bovenstaande video in het Nederlands is, is er ook een Oekraïense versie gemaakt. Deze vind je hier.

De Nederlands - Oekraïense versie van de film zal in Oekraïne worden gebruikt tijdens een internationale online conferentie over de voortgang van de ontwikkeling van Early Childhood Intervention (ECI). Deze vindt plaats op 8 oktober 2020. Op de langere termijn is het filmpje een prima instrument voor promotie en zal door SOFT tulip verder gebruikt worden bij meetings en (online) evenementen.

Dorcas: Samen kunnen we meer
Via het netwerk voor mensen met een beperking in El Minia (Egypte), dat bestaat uit 15 gehandicaptenorganisaties en ngo's, zijn sinds december 2019 een reeks bijeenkomsten gehouden. Zowel mensen met een beperking als overheidsfunctionarissen waren goed vertegenwoordigd in deze bijeenkomsten. In het begin van 2020 werden verschillende trainingssessies georganiseerd voor ngo's onder het thema "Inclusieve ontwikkeling". Bovendien organiseerde het netwerk verschillende bijeenkomsten en outreach-initiatieven om beoordelingen, praktische voorbeelden, aanbevelingen en geleerde lessen te verzamelen om hun eigen gecontextualiseerde handleiding te publiceren. Ze herzien momenteel de grondwetsartikelen met betrekking tot mensen met een beperking en nemen contact op met juridische en andere belanghebbenden voor een beter diepgaand begrip en om een vervolg te geven aan enkele recente vorderingen van de regering op het gebied van het welzijn van personen met een beperking.

Tijdens deze bijeenkomsten slaagde het netwerk erin om haar toneelscript voor de voorstelling 'Theater van de onderdrukten' af te ronden. Personen met verschillende soorten beperkingen (bijv. visuele of gehoorbeperkingen en mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking) waren begonnen met repeteren voor de uitvoering, die een breed publiek zal aanspreken, inclusief overheidsinstanties en leden van de gemeenschap. Helaas werden de repetities onderbroken door de uitbraak van het Coronavirus. Het theaterstuk wordt (vanwege de COVID-situatie) op 4 september alsnog met een beperkt publiek opgevoerd en wordt op film gedocumenteerd. Het publiek kan via Zoom deelnemen aan de voorstelling en live input geven. We kijken ernaar uit om de definitieve (vertaalde) versie te delen!

Benieuwd naar de projectresultaten van Tunafasi en Liliane Fonds? Je kunt ze hier vinden in ons eerdere nieuwsbericht.

Several pictures of groups of people from Tunafasi's partner organisation in El Minia (Egypt) in the theatre, in a meeting, singing and playing piano and discussing.
Bron: Dorcas