Het personeel van Handicap International werd onlangs opgeroepen als getuige-experts van de Onderzoek naar handicaps en ontwikkeling in het Lagerhuis, opgeroepen door de Internationale ontwikkelingsselectiecommissie. De Britse directeur van Handicap International, Aleema Shivji, en onze regionale coördinator voor gehandicaptenrechten, Ola Abu Alghaib, werden ondervraagd tijdens de onderzoekssessies in januari.
Domingo, een 58-jarige diabeticus, raakte gewond tijdens het opruimen van puin rond zijn huis in de nasleep van Tyfoon Haiyan in de Filippijnen. Hij kon geen toegang krijgen tot de gezondheidszorg die hij nodig had en ontwikkelde een infectie, die tot de zijne leidde been wordt geamputeerd.
© Maud Bellon / Handicap International
80% van 's werelds een miljard mensen met een handicap woont in ontwikkelingslanden en het onderzoek is gestart om een aantal belangrijke gebieden te onderzoeken. Commissieleden richtten hun vragen op de toereikendheid van de huidige beleidsverplichtingen van het Department for International Development (DfID) op het gebied van handicaps en welke rol de Britse overheid zou kunnen spelen om ervoor te zorgen dat ontwikkelingsdoelen na 2015 betekenisvol handicaps omvatten. Het Select Committee zal naar verwachting in april 2014 zijn bevindingen rapporteren. De evidence-sessies waren een welkome gelegenheid voor Handicap International om een sterke bijdrage te leveren op basis van meer dan 30 jaar ervaring ter ondersteuning van gehandicapten en kwetsbare mensen wereldwijd.
Schriftelijk bewijs vraagt om opname van mensen met een handicap
Voordat de 'mondelinge bewijszittingen' plaatsvonden, diende Handicap International in schriftelijk bewijs naar het onderzoek. Ons bewijs was lovend voor DfID voor stappen die zijn ondernomen om zowel het beleid als de implementatie van programma's inclusiever te maken, maar benadrukt dat er nog veel meer moet gebeuren. Het benadrukte ook de noodzaak om aandacht te besteden aan de opname van gehandicaptenkwesties in humanitaire responsactiviteiten; de impact van gewapend geweld; en het fundamentele belang van revalidatie in zowel humanitaire als langetermijnplanning werd ook benadrukt.
Aanbevelingen ingediend als onderdeel van het bewijs dat DfID riep om gegevens te verzamelen over gehandicapten die getroffen zijn door zijn humanitaire en maatschappelijke programma's. Handicap International riep DfID ook op om zijn invloed bij VN-agentschappen te gebruiken om ervoor te zorgen dat ook rekening wordt gehouden met de behoeften van gehandicapten, ouderen en mensen met verwondingen.
Op de eerste dag van het onderzoek sprak de coördinator van Handicap International, Ola, over hoe belangrijk lokale gehandicaptenorganisaties (DPO's) zijn voor de progressie van gehandicaptenrechten, en merkte op hoe belangrijk het is dat DfID een proactieve benadering hanteert DPO's. Bekijk video van Ola's evidence-sessie
Gebrek aan informatie een van de belangrijkste belemmeringen voor toegang tot hulp
Op 21 januari werd onze directeur, Aleema, opgeroepen om deskundig bewijs te leveren aan leden van het Select-comité, zodat zij konden horen van een NGO die uit eerste hand ervaring had met het werken met gehandicapten in crisissituaties. Andere getuigen die tijdens de sessie wilden getuigen, waren Tim Wainwright, de voorzitter van de BOND Disability and Development Group en Barbara Frost, Chief Executive van WaterAid. Bekijk hier de video van Aleema's evidence-sessie.
De ervaring van Aleema als onderdeel van noodhulpteams in een aantal humanitaire crises was uniek onder degenen die getuigen. Ze benadrukte hoe cruciaal toegang tot basisinformatie is bij het plannen van en reageren op natuurrampen. Toegang hebben tot informatie werd geïdentificeerd als essentieel voor mensen met een handicap, die vaak niet op de hoogte zijn van welke hulp er is en waar ze toegang tot hebben. Er werd opgemerkt dat de paraatheid van mensen met een handicap voordat zich rampen voordoen het verschil kan maken tussen leven en dood. Aleema haalde de resultaten van een overzicht van mensen met een handicap, uitgevoerd door het VN-bureau voor rampenrisicovermindering, die constateerde dat mensen met een handicap twee keer zoveel kans hadden om snel en veilig te evacueren als ze informatie hadden over wat ze moesten doen in geval van een natuurramp.
Verder kijken dan 'gemarginaliseerde groepen'
Tijdens de evidence-sessie benadrukte Aleema dat hoewel VN-agentschappen en ngo's vaak spreken over het opnemen van 'gemarginaliseerde groepen', er onvoldoende organisaties waren gericht op wie deze verschillende gemarginaliseerde groepen waren, en dat groepen zoals gehandicapten, ouderen, vrouwen en kinderen, zullen verschillende behoeften hebben. Aleema zei: "Er moet een manier zijn om ervoor te zorgen dat er een specifieke focus is op gehandicapten, ouderen en etnische minderheden", onder andere gemarginaliseerde groepen ".
Ondersteuning van NGO's om hun activiteiten inclusiever te maken
Aleema vertelde de commissie dat een van de grootste obstakels die verhinderen dat mensen met een handicap toegang hebben tot hulp in rampsituaties, is dat veel NGO's ter plaatse niet weten hoe ze hun activiteiten inclusiever kunnen maken. Het was om deze reden dat Handicap International werd geïdentificeerd als een focuspunt voor inclusie voor leden van DfID's Snelle reactie faciliteit in de nasleep van Tyfoon Haiyan in de Filippijnen.
Minister van Internationale Ontwikkeling, Lynn Featherstone, sprak over het antwoord van Handicap International op Typhoon Haiyan toen ze een week later bewijs leverde aan het onderzoek:
“Handicap International is een belangrijke partner die voorziet in de behoeften van kwetsbare mensen in rampsituaties. Na Typhoon Haiyan op de Filippijnen voorzagen ze kwetsbare mensen van noodopvang, dekens, zeep, kookgerei en verspreidden door DfID gedoneerde tenten ... ze gaven deskundige training aan 20 andere goede doelen ter plaatse over het opnemen van kwetsbare mensen in noodsituaties. ”
Er is nog veel werk aan de winkel en Handicap International blijft druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat handicap op de agenda van DfID blijft en dat mensen met een handicap in toenemende mate profiteren van humanitaire en ontwikkelingsprogramma's.
Source Article from: Humanity & Inclusion