Van 5-11 maart 2016 in Bangkok, het International Disability and Development Consortium (IDDC) en de International Disability Alliance (IDA) piloot van de tweede module van de BRIDGE-training over het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD) en duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's). Zes maanden na de eerste module van BRIDGE CRPD-SDG training werd een pilot uitgevoerd in Bangkok, en met de steun van de ASEAN Handicap Forum, 32 vertegenwoordigers van organisaties van personen met een handicap (DPO's) uit tien Zuidoost-Aziatische landen kwamen samen om een CRPD-perspectief op ontwikkeling te ontwikkelen, inclusief de SDG's, en vaardigheden te leren om te pleiten voor verandering.

BRIDGE CRPD-SDG trainingsprogramma is een gezamenlijk initiatief van IDA en IDDC, het is gericht op het ondersteunen van DPO-activisten bij het ontwikkelen van een inclusief (alle personen met een handicap) en een uitgebreid (alle mensenrechten) CRPD-perspectief op ontwikkeling, inclusief de agenda na 2015 en de SDG's om hun pleidooi voor opname en realisatie van het recht van personen van personen met een handicap te versterken. De BRIDGE-training bestaat uit 2 kernmodules en 2 optionele modules met een reeks opdrachten die tussen de modules moeten worden voltooid.

De belangrijkste aspecten van de CRPD werden opnieuw bekeken in de tweede module van BRIDGE, en deelnemers onderzochten hoe ze te handhaven door middel van inclusieve ontwikkelingsprogrammering, budgetbelangen, het gebruik van gegevens en bewijsmateriaal, of juridische harmonisatie.

Deelnemers kregen de kans om inclusie te oefenen en een wederzijds begrip van mensenrechten op te bouwen door inclusieve facilitatiemethoden en door interactie in groepswerk. In module 2 van BRIDGE werd dit ook versterkt door speciale sessies over gender- en vrouwen empowerment, zelfverdediging met een sessie geleid door David Corner, een zelfverdediger van Inclusion International, en met een presentatie door Geir Jensen, President van de Wereld Federatie van doofblinden.

Praktijk vormt de kern van module 2 van BRIDGE en ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag hebben de stagiairs aanbevelingen gedaan en gepleit voor de rechten van vrouwen en meisjes met een handicap bij de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Oceaan (ESCAP) van de VN. Een kleine delegatie van deelnemers heeft ook een ontmoeting gehad met het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel (DFAT) om hun visie op inclusieve ontwikkelingsprogrammering te delen.

BRUG Zuidoost-Azië werd financieel ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Finland, DFAT, Handicap International, CBM, Light for the World en ADD International.

BRIDGE trainingsmodule 1 is al getest in Zuidoost-Azië (met deelnemers uit Cambodja, China, India, Indonesië, Lao PDR, Myanmar, Pakistan, de Filippijnen, Thailand en Vietnam), in Indonesië (met deelnemers uit Indonesië en Oost-Timor), in Rwanda (met deelnemers uit Rwanda, Burundi, Madagaskar en de Democratische Republiek Congo), en in Latijns-Amerika (met deelnemers uit Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Cuba, Dominicaanse Republiek, Panama, Nicaragua, Guatemala, Venezuela en El Salvador ).

IDA en IDDC bespreken nu de volgende stappen om het BRIDGE-trainingsinitiatief in verschillende regio's van de wereld te promoten en uit te breiden en een pool van bekwame trainers te bouwen om de uitrol van de BRIDGE-modules te vergemakkelijken.

Bronartikel uit IDDC

Vergelijkbare berichten