Internationale Vrouwendag, 8 maart 2013. Volgens de VN zijn vrouwen met een handicap twee keer zoveel slachtoffer van huiselijk geweld als andere vrouwen [1]. Handicap International heeft besloten deze kwestie onder de aandacht te brengen wanneer het woord wordt gegeven aan de 57e Commissie van de Verenigde Naties over de status van vrouwen, op Internationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart. Volgens Muriel Mac-Seing, technisch adviseur voor gendergerelateerd geweld bij Handicap International: “Vrouwen met een handicap worden vaak geconfronteerd met dubbele discriminatie. Het is onze plicht om een einde te maken aan dit onrecht. ”
Hoewel vrouwen met een handicap 19,2% van de vrouwelijke wereldbevolking vertegenwoordigen en vaak in precaire omstandigheden leven, wordt zelden rekening gehouden met hun behoeften. Toch wijzen de weinige onderzoeken die zijn gewijd aan handicaps en gendergerelateerd geweld allemaal op de kwetsbaarheid van vrouwen en meisjes met handicaps voor verschillende vormen van geweld. Tachtig procent van de vrouwen met een handicap die op het platteland van Azië wonen, kan bijvoorbeeld niet in hun eigen behoeften voorzien [2] en is sterk afhankelijk van familie en vrienden. De praktijkervaring van Handicap International laat ook zien dat vrouwen en meisjes met een handicap een verhoogd risico op geweld lopen en uitgesloten blijven van basisvoorzieningen, zoals onderwijs, gezondheidszorg, werk en sociale ondersteuning.
Geweld
Mensen met een handicap hebben 130% [3] meer kans om geweld te overleven dan mensen zonder handicap [4]. Er wordt ook algemeen erkend dat vrouwen met een handicap een verhoogd risico lopen op seksueel geweld en twee keer zoveel kans hebben om huiselijk geweld te ervaren. "Vrouwen hebben veel meer kans om seksueel geweld te ervaren als ze een handicap hebben, omdat ze over het algemeen in nauwer contact leven met volwassen familieleden, van wie ze vaak afhankelijk zijn, en omdat sociale en culturele stereotypen dicteren dat vrouwen en meisjes geen het recht om hun eigen seksuele en reproductieve gezondheid te beheren, ”legt Muriel Mac-Seing, HIV en AIDS / Protection Technical uit bij Handicap International.
“Vrouwen met een handicap die op het platteland van Afrika wonen, worden bijvoorbeeld vaak seksueel misbruikt en hun families, die er vaak van op de hoogte zijn of betrokken zijn bij dergelijk misbruik, zwijgen erover uit angst voor verdere discriminatie en stigmatisering. Ze gaan ervan uit dat vrouwen en meisjes met een handicap geen rechten hebben en niet kunnen weigeren seksuele handelingen te verrichten, zelfs als een man dronken, agressief of hiv-positief is. Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals HIV en ongewenste zwangerschappen zijn belangrijke gevolgen van gendergerelateerd geweld voor vrouwen met een handicap. "
"Soms worden vrouwen en meisjes met een handicap gedwongen gesteriliseerd en gedwongen zwangerschappen te beëindigen, gebaseerd op de paternalistische redenering dat 'het voor hun eigen bestwil is", zegt Muriel. Uit een onderzoek van de Verenigde Naties is gebleken dat in Orissa, India, 6% van de vrouwen met een handicap tegen hun wil is gesteriliseerd.
Discriminatie en stigmatisering
"Vrouwen en meisjes met een handicap lopen meer risico dan direct geweld", onderstreept Muriel. "Ze worden vaak uitgesloten van basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg en onderwijs, of hebben geen recht om te werken." Een onderzoek van Handicap International [5] in de westelijke provincie Rwanda bracht een vicieuze spiraal aan het werk aan het licht: vrouwen die worden verhinderd het uitoefenen van hun recht om naar school te gaan, is meer kans onwetend te blijven over hun rechten en een vernederende en gewelddadige behandeling te verdragen. Hun economische kwetsbaarheid, die verband houdt met hun geslacht en handicap, creëert ook een omgeving waarin ze vaker mishandeld worden, wat leidt tot verdere verarming van getroffen personen met een handicap en hun families.
Actie ondernemen
"De bestrijding van geweld tegen vrouwen en meisjes met een handicap moet een van de topprioriteiten van de Verenigde Naties zijn", zegt Muriel, die op 11 maart namens de International Disability and Development Consortium (IDDC) zal spreken op de 57e commissie van de Status of Women, die tussen 4 en 15 maart in New York wordt gehouden. De IDDC zal van deze gelegenheid gebruik maken om een aantal aanbevelingen aan te bevelen, waaronder gelijke toegang tot op gender gebaseerde geweldgerelateerde diensten. "Dienstverleners die werken aan gendergerelateerd geweld verzamelen maar al te vaak geen specifieke informatie over mensen met een handicap en beschikken niet over de vaardigheden om een passend en toegankelijk antwoord te bieden aan vrouwen en meisjes met een handicap", legt Muriel uit.
Dit is ook het geval in rampsituaties. "Tijdens rampsituaties, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen, zijn vrouwen met een handicap uiterst kwetsbaar", legt Hélène Robin uit, manager van de noodprogramma's van Handicap International. “Niet alleen zijn diensten slecht aangepast aan hun specifieke behoeften (ze kunnen niet bewegen en hebben bijvoorbeeld geen toegang tot voedseldistributies of latrines), ze lopen ook een verhoogd risico op geweld. Daarom zorgt Handicap International ervoor dat kwetsbare mensen, waaronder zwangere en geïsoleerde vrouwen, toegang hebben tot zorgdiensten en distributies om te voorkomen dat hun situatie nog erger wordt. ”
“Bovendien zullen vrouwen met een handicap in noodsituaties het meest waarschijnlijk lijden aan intellectuele, sensorische of psychologische beperkingen. Vrouwen die doof en stom zijn, kunnen bijvoorbeeld geen hulp vragen wanneer dat nodig is, of hun behoeften uiten, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze volledig worden begrepen (waardoor ze prioritaire doelen voor ondersteuning zijn). Tegelijkertijd kunnen vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld of misbruik, maar die een verstandelijke beperking of geestelijke gezondheidsproblemen hebben, als onbetrouwbare getuigen worden beschouwd. Deze vrouwen hebben daarom speciale bescherming nodig in noodsituaties. ”
Slideshow: Vrouwen inspireren
Jij kan bekijk een speciale diavoorstelling van portretten, die we hebben samengesteld om Internationale Vrouwendag te vieren.
voetnoten
[1] Geweld tegen vrouwen, 2012, Verenigde Naties
[2] Economische en sociale commissie voor Azië en de Stille Oceaan, Bangkok, 2003
[3] Lisa Jones en Al., Prevalentie en risico van geweld tegen kinderen met een handicap: een systematische review en meta-analyse van observationele studies, The Lancet, 12/06/2012.
[4] 70% van de vrouwen zijn slachtoffer van geweld tijdens hun leven; 50% van seksueel misbruik wordt gepleegd tegen meisjes jonger dan 16 jaar (bron: UN Women, 2013)
[5] "Santé mentale communautaire et violences liées au genre dans la Province Ouest du Rwanda" ("Geestelijke gezondheidszorg en gendergerelateerd geweld in Rwanda") Olivia Névissas, Handicap International, juni 2012
Bronartikel uit Humanity & Inclusion