Op maandag 26 juni 2014 heeft de Italiaans netwerk voor handicaps en ontwikkeling (RIDS)), met de steun van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de International Disability and Development Consortium (IDDC), presenteerde de Italiaans actieplan voor ontwikkelingssamenwerking. Het evenement werd georganiseerd door het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in Brussel en de belangrijkste gasten waren Giampaolo Cantini, directeur van het directoraat-generaal Ontwikkeling van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Gunta Ança, bestuurslid van het European Disability Forum ( EOF) evenals vertegenwoordigers van andere EU-lidstaten. Meena Paudel van de Nepalese gehandicapte vrouwenorganisatie illustreerde met haar zeer persoonlijke verhaal waarom het zo belangrijk is om personen met een handicap bij internationale samenwerking te betrekken en waarom er ondanks enige vooruitgang nog veel moet worden gedaan.

Personen met een handicap als actieve actoren voor toekomstige ontwikkeling

Het Italiaanse actieplan voor ontwikkelingssamenwerking voor gehandicapten, gepubliceerd in oktober 2013, werd gepresenteerd door Mina Lomuscio, expert op het gebied van handicaps bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actieplan is het succesvolle resultaat van een interactieve dialoog tussen organisaties van personen met een handicap (DPO's), overheid, academische instellingen en andere belanghebbenden. Het beoogt de rechten van personen met een handicap te bevorderen en is gebaseerd op vijf pijlers: (1) Beleid en strategieën; (2) Inclusief projectplanning en -ontwerp; (3) Toegankelijke en bruikbare omgevingen, goederen en diensten; (4) Humanitaire hulp en reacties op noodsituaties; (5) Benutting van de ervaring en vaardigheden die zijn opgedaan door het maatschappelijk middenveld en bedrijven.

Het belang van inclusie voor gehandicapten in internationale samenwerking wordt meer en meer erkend door zowel de EU als haar lidstaten. Ingar Duering van de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zussamenarbeit (GIZ) maakte heel duidelijk dat de opname van personen met een handicap in internationale samenwerking niet alleen een mensenrecht is, aangezien de ratificatie van de VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (UN CRPD) door Duitsland, maar het is ook een bindende verbintenis.

In navolging van de goede voorbeelden uit Italië en Duitsland, werken andere EU-lidstaten zoals Spanje nu ook aan het opstellen van een nationaal actieplan voor gehandicapten voor internationale samenwerking. Met betrekking tot de EU, Hélène Bourgade van de Europese Commissie, verklaarde DG DEVCO dat hoewel de EU geen actieplan voor de opname van handicaps heeft, de instellingen inclusie ondersteunen met behulp van het Italiaanse actieplan voor handicaps voor ontwikkelingssamenwerking als beste praktijk. voorbeeld. Deze steun heeft betrekking op zowel het politieke en beleidsniveau als de uitvoering, bijvoorbeeld de organisatie van een trainingssessie over handicaps voor EU-delegaties. Ze benadrukte ook de bereidheid van de EU om samen te werken met zowel DPO's als EU-lidstaten om gehandicaptenkwesties in internationale samenwerking aan te pakken. Giampiero Griffo van het Italiaanse netwerk voor handicaps en ontwikkeling (RIDS) verwelkomde de inspanningen van de Europese Unie, maar noemde ook de noodzaak van een specifiek actieplan voor de inclusie van gehandicapten in de internationale samenwerking van de EU.

Alle sprekers en het publiek, waaronder vertegenwoordigers van veel andere EU-lidstaten, erkenden dat het Italiaanse actieplan voor ontwikkelingssamenwerking een goed voorbeeld is van een inclusieve aanpak bij het ontwikkelen van een actieplan voor inclusieve ontwikkelingssamenwerking. Er was ook overeenstemming dat het een voorbeeld is dat door de Europese Commissie zelf, door andere Europese lidstaten en door partnerlanden kan worden gevolgd bij het ontwikkelen van gerichte actieplannen voor inclusieve ontwikkeling.

2015 als inflexiepunt voor inclusieve ontwikkeling

Een belangrijk punt dat herhaaldelijk aan de orde is gesteld, is de unieke kans die de lopende onderhandelingen na 2015 bieden om het bewustzijn over rechten op handicaps en de opname van personen met een handicap op de internationale ontwikkelingsagenda te vergroten. Zowel de EU als haar lidstaten moeten een mens sterk steunen op rechten gebaseerde benadering van handicap en ontwikkeling in het kader na 2015. Dit betekent het integreren van handicaps in voorgestelde specifieke doelen, zoals universele dekking van de gezondheidszorg en rechtvaardige toegang tot onderwijs en werkgelegenheid, maar ook handicap als een transversaal probleem in het hele kader, bijvoorbeeld door het verzamelen van uitgesplitste gegevens op basis van handicaps. Om een dergelijke op mensenrechten gebaseerde benadering te integreren in het post-2015-kader, is het van essentieel belang dat de EU en haar lidstaten samenwerken met het maatschappelijk middenveld en meer in het bijzonder met organisaties voor gehandicaptenrechten (DPO's).

De EU, een belangrijke stakeholder in de discussies na 2015, heeft 2015 al uitgeroepen tot het Europees Jaar voor ontwikkeling. Javier Guemes van het European Disability Forum (EDF) benadrukte dat dit een cruciaal moment zal zijn dat de Europese en internationale gehandicaptenbeweging moet gebruiken om inclusieve ontwikkeling te bevorderen en het publiek bewust te maken van kwesties met betrekking tot handicaps en ontwikkeling. Samenwerking met partnerlanden, overheden, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector en het delen van expertise zijn essentieel.

Bronartikel uit http://www.iddcconsortium.net/news/italian-disability-action-plan-first-step-include-persons-disabilities

Vergelijkbare berichten