Handicap International UK verwelkomt de Onderzoek naar handicap en ontwikkeling vandaag gepubliceerd door het International Development Select Committee. We zijn het volledig eens met de aanbevelingen van het rapport voor het Britse ministerie voor internationale ontwikkeling (DFID) om handicap systematischer op te nemen in zijn ontwikkelings- en humanitaire werk. Van de miljard mensen met een handicap wereldwijd, woont ten minste 80% in ontwikkelingslanden. Het is van essentieel belang dat DFID inspeelt op de behoeften van deze populatie, die eerder is achtergelaten.

Bij de lancering van het rapport zei Aleema Shivji, directeur van Handicap International UK: “Handicap International steunt volledig de aanbevelingen van het Comité voor DFID om een strategie voor gehandicapten te ontwikkelen, om te zorgen voor sterke rapportageprocessen voor verantwoording en voor een grotere participatie van gehandicapten door een centrale rol bij het ontwerpen en leveren van programma's. Verder zijn we het eens met de aanbeveling van de commissie dat DFID een groter invaliditeitsteam moet ontwikkelen, met een representatief hoger management en een verhoogde capaciteit in alle kantoren en afdelingen. We zijn vastbesloten om DFID te ondersteunen om deze aanbevelingen in de praktijk te brengen. ”

"Voortbouwend op de cruciale rol van de premier bij het leiden van het debat over ontwikkeling na 2015 en het leiderschap van Lynne Featherstone, is het nu de tijd voor DFID om een ambitieuze leidende rol te spelen bij de inclusie van gehandicapten bij ontwikkeling en humanitaire hulp en bij bilaterale en multilaterale agentschappen."

De aanbevelingen van het rapport zijn stevig gebaseerd op het bewijsmateriaal dat tijdens de Onderzoek naar handicaps en ontwikkeling, die meer dan 80 schriftelijke inzendingen en mondelinge panelpanelsessies met experts omvatte.

Handicap International is actief betrokken geweest bij het onderzoek en heeft zowel schriftelijk als mondeling bewijs geleverd op basis van meer dan 30 jaar ervaring ter ondersteuning van gehandicapte en kwetsbare mensen wereldwijd. De Britse directeur van Handicap International, Aleema Shivji, en onze Midden-Oostencoördinator voor gehandicaptenrechten, Ola Abu Alghaib, werden ondervraagd tijdens de onderzoekssessies in januari.

De humanitaire aanbevelingen van het Select Committee-rapport worden ondersteund door de bevindingen van een nieuw rapport over de Syrië-crisis, gisteren gelanceerd door Handicap International en HelpAge International, waaruit blijkt dat gehandicapte, gewonde en oudere vluchtelingen aanzienlijke moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van passende hulp.

Als reactie op ons nieuwe rapport heeft DFID gisteren een reeks wijzigingen aangekondigd in de manier waarop haar humanitaire hulp is ontworpen om beter te waarborgen dat niemand achterblijft. In de toekomst vereist DFID van humanitaire partners dat gegevens worden uitgesplitst naar leeftijd en handicap bij het indienen van projecten voor financiering. Het zal interne personeelscapaciteit opbouwen om ervoor te zorgen dat DFID-humanitaire programma's rekening houden met leeftijd en handicap, en het zal overwegen hoe leeftijd en handicap te integreren in de capaciteitsopbouw op nationaal niveau. DFID zal zijn invloed ook gebruiken als een toonaangevende wereldwijde humanitaire donor om ervoor te zorgen dat de financieringspotten waaraan het bijdraagt (inclusief het CHF en het Startfonds) inclusief leeftijd en handicap zijn.

Handicap International zal druk blijven uitoefenen om ervoor te zorgen dat de behoeften van de meest kwetsbare mensen worden opgenomen in zowel ontwikkelingshulp als humanitaire hulp.

Bronartikel uit Humanity & Inclusion

Vergelijkbare berichten