– Nearly 100 million disabled children left behind by international aid

Gepubliceerd op: 30 mei 2013

UNICEF heeft vandaag zijn State of the World's Children 2013 gepubliceerd: rapport over kinderen met een handicap, opgesteld met bijdrage van Handicap International. Het rapport laat zien dat kinderen met een handicap een groter risico lopen op educatieve en sociale uitsluiting en meer kans hebben op armoede en geweld. Zoals Handicap International heeft gezien, wordt de situatie steeds ernstiger in de armste landen ter wereld waar kinderen met een handicap te maken hebben met specifieke uitdagingen, waaronder gewapende conflicten, natuurrampen en humanitaire crises. Ondanks de acute behoeften ontvangen de bijna 100 miljoen kinderen met een handicap wereldwijd slechts een zeer klein deel van de humanitaire hulp.

“Bijna de helft van onze directe begunstigden zijn kinderen onder de 18. Van alle kwetsbare mensen die we tegenkomen, zijn ze vaak het meest kwetsbaar. In ontwikkelingslanden heeft bijna 90% van de kinderen met een handicap geen toegang tot de hulp die ze nodig hebben, ”legt Ludovic Bourbé van Handicap International uit. “Deze situatie is volkomen onaanvaardbaar. Het rapport laat duidelijk zien dat kinderen met een handicap een uiterst slechte zorg ontvangen in ontwikkelingslanden. Maar het is moeilijk om de situatie te verbeteren, omdat we momenteel niet de middelen hebben om dit te doen. "

Volgens een studie [1] van Handicap International en HelpAge wordt minder dan 0,5% van de internationale humanitaire hulp toegewezen aan mensen met een handicap van alle leeftijden. Dit betekent dat de bijna 100 miljoen kinderen met een handicap wereldwijd slechts een zeer klein deel van de humanitaire hulp ontvangen. Tijdens humanitaire crises worden mensen met een handicap geconfronteerd met specifieke uitdagingen in verband met hun mobiliteit, zoals moeilijk toegang krijgen tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg. Humanitaire hulpverleners moeten er daarom voor zorgen dat voldoende middelen worden toegewezen om waar nodig gerichte en passende hulp te bieden aan mensen met een handicap.

Het UNICEF-rapport [2] stelt dat 93 miljoen kinderen jonger dan 14 jaar een handicap hebben, hoewel het feitelijke aantal waarschijnlijk groter zal zijn als gevolg van hiaten in de gegevens. Het rapport bevat verschillende aanbevelingen om wereldwijd een einde te maken aan de uitsluiting van kinderen met een handicap, waaronder de ondertekening van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en de uitvoering van de bepalingen ervan.

Handicap International heeft bijgedragen aan het UNICEF-rapport en steunt de aanbevelingen ervan, getuige geweest van de uitsluiting van kinderen met een handicap in de 61 landen waarin het actief is. De organisatie helpt om in hun behoeften in noodsituaties [3] en ontwikkelingssituaties te voorzien door preventie van handicaps, revalidatie, inclusief onderwijs en psychologische bijstandsprojecten, en door mijnen en explosieve oorlogsresten te vernietigen, waarvan kinderen de grootste slachtoffers zijn [4]. Helaas is de aan dit werk toegewezen financiering onvoldoende om de uitdagingen aan te gaan.

Notes

  1. Handicap International and HelpAge report: A study of humanitarian financing for older people and people with disabilities, 2010–2011
  2. UNICEF report: The State of the World’s Children 2013: Children with Disabilities
  3. In het noorden van Syrië is een kwart van de door Handicap International ondersteunde gewonden jonger dan 12 jaar.
  4. In Afghanistan zijn 68% van de slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten kinderen.

Perscontact
Tom Shelton, Handicap International UK
E-mail: media@hi-uk.org
Tel: +44 (0) 203 463 2377
Mob: +44 (0) 7508 810 520
Interviews en foto's beschikbaar.

Over Handicap International
Handicap International is mede-winnaar van de Nobelprijs voor de vrede en is een internationale hulporganisatie die werkt in situaties van armoede en uitsluiting, conflict en rampspoed. We werken samen met mensen met een handicap en kwetsbare bevolkingsgroepen, ondernemen actie en verhogen het bewustzijn om te reageren op hun essentiële behoeften, hun levensomstandigheden te verbeteren en respect voor hun waardigheid en grondrechten te bevorderen. Handicap International is mede-oprichter van de International Campaign to Ban Landmines and the Cluster Munition Coalition.

Bronartikel uit Humanity & Inclusion

Sign up for our newsletter

DCDD is lid van

Logo van Partos, witte Partos-tekst op een zwarte achtergrond

Logo of WO=MEN (women equal men)

Terug naar boven