Foto van een man die op krukken door een vluchtelingenkamp loopt.

Mensen met een handicap ondervinden vaak hindernissen bij de toegang tot humanitaire hulpprogramma's. Tijdens rampen is hun sterftecijfer twee tot vier keer hoger dan dat van mensen zonder handicap. Bovendien worden de extra risico's van geweld en misbruik, waar vrouwen en kinderen met een handicap doorgaans al mee worden geconfronteerd, vergroot in tijden van conflict en rampen. Om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft, moeten we stappen ondernemen om deze risico's te verminderen door gelijke toegang tot en deelname aan humanitaire actie te verbeteren.

Dit vereist een bewuste inspanning van alle humanitaire actoren. Gelukkig hoeft geen enkele organisatie zelf het wiel van inclusie uit te vinden. Er zijn kaders, IASC guidelines en instrumenten die op basis van ervaring gezamenlijk zijn ontwikkeld door humanitaire actoren en mensen met een handicap. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Om een principiële verbintenis aan te gaan voor inclusie van mensen met een handicap en om stappen in die richting ondernemen. 

Misschien vraag je je af waar je moet beginnen? Daarom heeft DCDD de Quick Guide: Towards Disability Inclusive Humanitarian Actionontwikkeld. In deze korte handleiding hebben we de belangrijkste dingen verzameld die je moet weten, plus de praktische tools en bronnen om de juiste stappen te nemen. We hopen dat het programmamanagers, voorstelontwikkelaars en veldcoördinatoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling, implementatie, monitoring en evaluatie van humanitaire actieprogramma's helpt om de tools te vinden die ze nodig hebben! 

Dus voel je vrij om deze gids te gebruiken en te delen met je partners! Of stuur ons tools die we misschien nog niet in de gids hebben opgenomen: indien relevant delen we ze graag op onze resources page. U kunt contact met ons opnemen via dcdd@dcdd.nl.  

Vergelijkbare berichten