Anti-armoede-initiatieven schieten tekort bij de meest verwaarloosde en gemarginaliseerde mensen ter wereld

  • 37 maatschappelijke organisaties waarschuwen de "strijd is zinloos" zonder een nieuwe benadering van armoedebestrijding

Regeringen, donoren en ontwikkelingsagentschappen zullen hun doelstellingen om armoede wereldwijd terug te draaien niet halen, omdat mensen met een handicap grotendeels zijn uitgesloten van ontwikkelings- en hulpprogramma's, waarschuwden 37 maatschappelijke organisaties vandaag.

Op de dag dat de Verenigde Naties vooruitgang meten tegen de acht millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling, bedoeld om de wereldwijde armoede te verminderen, zeggen campagnevoerders dat de "armoedebestrijding zinloos is", tenzij de meest gemarginaliseerde mensen vooraan staan in het centrum van ontwikkelingswerk.

"Het is schandalig dat de wereldwijde blauwdruk die bedoeld is om een einde te maken aan de armoede in de wereld tot nu toe het bestaan van een handicap volledig heeft genegeerd," zei Yannis Vardakastanis, voorzitter van de International Disability Alliance (IDA). “De wereldwijde strijd tegen armoede is zinloos tenzij we de armste en meest gemarginaliseerde in elke samenleving bereiken.

“Er zijn een miljard mensen met een handicap in de wereld - 80 procent woont in ontwikkelingslanden - en de overgrote meerderheid kampt met armoede, discriminatie, verwaarlozing en misbruik omdat onze regeringen niet bereid zijn om iedereen dezelfde rechten te geven op deze planeet. .”

Bij het opstellen van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling in 2000 hebben de VN mensen met een handicap niet opgenomen, en negeerden ze een miljard mensen, de grootste minderheidsgroep ter wereld.

Vroege plannen voor nieuwe wereldwijde ontwikkelingsdoelen 2015, onder leiding van leiders zoals de Britse premier David Cameron en de president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, geven aan dat de wereld het schandaal van het afgelopen decennium zou kunnen ontwaken, maar de coalitie van gehandicaptenorganisaties zegt miljoenen mensen zijn achtergebleven, houden ontwikkeling tegen en verergeren ongelijkheid.

Zelfs gerapporteerde successen bij het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen zijn er niet in geslaagd om het leven van mensen met een handicap te verbeteren - bijvoorbeeld, hoewel meer kinderen wereldwijd naar school gaan, zijn kinderen met een handicap in sommige landen twee keer zoveel kans als kinderen zonder handicap om van school te gaan .

Een beoordeling uit 2013 van een $ 100 miljoen-project gefinancierd door de Wereldbank in Noord-Oeganda vond dat het initiatief was ontworpen om gemeenschappen te helpen herstellen van decennia van onveiligheid, niet voldeed aan de behoeften van mensen met een handicap - in feite werden ze vaak uitgesloten van de voordelen. Een boorgat, bedoeld om schoon water te leveren, was bijvoorbeeld alleen toegankelijk vanaf een hefplatform, waardoor rolstoelgebruikers onmogelijk water konden verzamelen.

Acteurs, cabaretiers, paralympiërs en politici hebben vandaag hun steun aan de campagne toegevoegd en hebben wereldleiders gevraagd ervoor te zorgen dat mensen met een handicap centraal staan in nieuwe doelstellingen voor na 2015.

"Recente rapporten van de Verenigde Naties tonen veelbelovende tekenen van het omkeren van de trend voor mensen met een handicap," zei de voorzitter van het International Disability and Development Consortium (IDDC), Catherine Naughton. "We vragen hen om zich aan beloftes te houden om ervoor te zorgen dat niemand - ongeacht etniciteit, geslacht, geografie, handicap, ras of andere status - economische basiskansen en mensenrechten wordt ontzegd."

Opmerkingen:

  • Vandaag schrijven meer dan 30 Paralympiërs, experts, politici en acteurs naar wereldleiders op de dag (25 september) die ze ontmoeten om de Millennium Development Goals in New York te herzien om hen te vragen te stoppen met het verwaarlozen van een handicap: http://www.theguardian.com/society/2013/sep/24/disability
  • Paralympiërs en gehandicapten-experts zijn beschikbaar voor interviews in het VK of New York.

Bronartikel uit IDDC

Vergelijkbare berichten