Handicap International is een regionaal project gestart om seksueel geweld tegen kinderen met een handicap in Burundi, Rwanda en Kenia te voorkomen. De organisatie besloot actie te ondernemen nadat ze had geleerd dat kinderen met een handicap 3 tot 4 keer meer kans hebben om fysiek en seksueel geweld te krijgen dan kinderen zonder een handicap.

"De gegevens zijn erg verontrustend", zegt Sofia Hedjam, regionale programmacoördinator. “Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat 90% van de kinderen met een verstandelijke beperking een vorm van seksueel misbruik heeft geleden. Seksueel geweld tegen kinderen met een handicap is nog steeds taboe, zowel internationaal als lokaal. "

“Vanwege culturele overtuigingen en diepgewortelde ideeën zijn de meeste slachtoffers uitgesloten van het openbare leven, zodat ze geen informatie ontvangen over hun rechten of zich niet bewust zijn dat ze er zelfs een hebben. Erger nog, kinderen met fysieke en / of intellectuele handicaps zijn volledig afhankelijk - financieel en psychologisch - van hun agressors, die vaak familieleden of vrienden zijn. Bovendien worden de mensen die dit misbruik plegen zelden voor de rechtbank gebracht. '

Een van de sterke punten van het regionale "Ubuntu Care" -project, officieel gelanceerd in Kigali in april 2013, is het feit dat kinderen een cruciale rol spelen in hun eigen bescherming. “Ze zullen bij elke fase van het project worden betrokken, van het ontwerp en de ontwikkeling van activiteiten tot hun evaluatie. We gebruiken dingen waar kinderen van genieten, zoals theater, kunst of games, om onze boodschap over te brengen ”, legt Sofia uit. “We moeten ervoor zorgen dat deze kinderen worden opgenomen in bestaande beschermingscomités in scholen of kinderclubs. Ze moeten een stem krijgen. '

“Gezinnen en gemeenschappen zullen ook worden betrokken bij het proces om de kwaliteit van preventie- en interventieactiviteiten te verbeteren en om kinderen met een handicap beter te beschermen tegen seksueel geweld. De gegevens die tijdens het project in deze drie landen zijn verzameld, zullen worden gebruikt als onderdeel van regionale, nationale en internationale belangenbehartigingsacties om het bewustzijn te vergroten van het geweld waaraan kinderen met een handicap in het bijzonder worden blootgesteld vanwege hun extreme kwetsbaarheid. " 

Bronartikel uit Humanity & Inclusion

Vergelijkbare berichten