In 2019 heeft DCDD voor het eerst ‘small grants’ toegekend aan vier van haar deelnemers. Met de hulp van een onafhankelijke jury werden Dorcas, SOFT tulip, Tunafasi en het Liliane Fonds gekozen als de vier winnende initiatieven om projecten uit te voeren die de inclusie van mensen met een beperking in lage- en middeninkomenslanden bevorderen. Onlangs hebben Tunafasi en het Liliane Fonds een update gegeven van de activiteiten die zijn uitgevoerd met behulp van deze ‘small grants’. Het is geweldig om te zien welke belangrijke stappen op weg naar inclusie van personen met een beperking ze hebben kunnen promoten (in hun partnerlanden)! Lees de resultaten hieronder.
Tunafasi: Sharing learning sessions on creating equal opportunities for children with a disability in East Congo
Het Tunafasi-programma is in 2019 gestart als een pilot, met als doel de levenskwaliteit van kinderen met een beperking in de Democratische Republiek Congo (DRC) te verbeteren. Dit gebeurt in samenwerking met de DRC-gebaseerde organisatie ADED (Appuie au Development d’Enfant en Detresse). Het jaar 2020 was gericht op tastbare verbeteringen in het leven van kinderen met een ernstige beperking, als ook op inkomens-genererende activiteiten voor gezinnen met een kind met een beperking. Daarnaast werd prioriteit gegeven aan de integratie van jonge kinderen met een beperking op scholen en het aangaan van langdurige partnerschappen in Uvira en in Nederland.
De subsidie van DCDD werd gebruikt om de start van het programma een boost te geven! Tijdens deze opstartfase zijn 982 kinderen en jongeren met een beperking geïdentificeerd, medisch gescreend en van een persoonlijk ontwikkelingsplan voorzien. Bovendien werkte Tunafasi- samen met ADED- samen met verschillende DPO's en dienstverleners, evenals met overheidsfunctionarissen.
Het Tunafasi-project is een 4-jarig programma dat startte in 2020. Door overstromingen in april 2020 en de gevolgen van COVID-19 heeft het team vertraging opgelopen bij de implementatie en bij de strategische planning. Er moet worden ingespeeld op nieuwe behoeften gerelateerd aan de noodsituatie van kinderen met een beperking en hun families voordat ze betrokken worden bij veerkrachtige activiteiten met op de gemeenschap gebaseerde rehabilitatieprincipes. 175 huishoudens met kinderen met een beperking die door de overstromingen zijn getroffen, zullen noodhulp ontvangen als allereerste stap in de rehabilitatie van de gemeenschap.
Verwachte meetbare resultaten aan het eind van 2020:
- 74 kinderen krijgen medische zorg;
- 50 kinderen krijgen toegang tot school of een beroepsopleiding;
- 451 kinderen zullen worden betrokken bij zelfhulpgroepen
We kijken ernaar uit om in de loop van 2021 nog meer inspirerende resultaten over dit programma met jullie te delen!
Liliane Foundation: Sharing is empowering: Promoting inclusive and accessible publishing
Breaking down Barriers is in 2015 geïnitieerd door het Liliane Fonds om de succesfactoren van belangenbehartiging voor kinderen met een beperking in kaart te brengen. Het programma heeft tot doel alle resultaten van het project te delen voor kennisuitwisseling en verspreiding buiten het project. Dit gebeurt door projectfiches te delen op de website www.barriersfree.org. Het platform is een experimenteel academisch platform voor digitale methodologische ontwikkeling en co-creatie. Het Liliane Fonds gebruikt deze innovatieve praktijk om te laten zien hoe inclusie werkt. Momenteel werkt de organisatie aan de opzet van Breaking Down Barriers 2.0, dit keer samen met de Radboud Universiteit, waarbij de komende 4 jaar maar liefst 31 onderzoeken worden uitgevoerd (voornamelijk door lokale masterstudenten). Deze onderzoeken vinden plaats in Kameroen, Sierra Leone en Zambia.
Toegankelijke informatie is het belangrijkste instrument om informatie inclusief te maken. Dit kan worden bereikt door materialen te produceren op manieren die voldoen aan specifieke gebruikersbehoeften, bijvoorbeeld door braille, grote letters en symbolen toe te voegen. Het Liliane Fonds gebruikte de DCDD-subsidie om enkele noodzakelijke publicatietools in het project op te nemen: Productie van gebarentaalvideo's; Implementatie leesopties; en inhoudsconversie in grote letters en symbolen.
De strategische partner van het Liliane Fonds in Kameroen onderzocht en implementeerde nieuwe toegankelijke formaten voor toepassing op de website van Breaking Down Barriers. De nieuwe formules vormen het startpunt voor activiteiten die gericht zijn op het versterken van de capaciteit van het Liliane Fonds (om effectief te zijn) en die van hun partners in lage- en middeninkomenslanden. Bovendien gebruikte het Liliane Fonds de small grant voor pilot-videoclips (Engelse gebarentaal), cartoons en verhalenboeken om hun website inclusiever te maken. Momenteel werken ze ook aan een boekje voor partners die geen internet hebben.
De small grant van DCDD heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van inclusief onderzoek en daarbij zelfs de websitebouwers van het nieuwe Lilianefonds.nl geïnspireerd. Volgens het Liliane Fonds is wat tot nu toe is geïmplementeerd voor de ontwikkeling van een meer inclusieve website, nog maar het begin. Tools zullen niet alleen op de website worden opgenomen, maar ook in webinars; leersessies; DPO- en gemeenschapsbijeenkomsten en voor individueel gebruik.
Ten slotte inspireerde de subsidie het Liliane Fonds ook om meer instrumenten en formats te onderzoeken om op een meer inclusieve manier te communiceren. De resultaten van deze onderzoeken worden binnenkort gedeeld met het DCDD-netwerk!
Curious about the project results of SOFT tulip and Dorcas? You can find them in our earlier newspost.