Vijf jaar geleden veranderde een ernstige val het leven van Arumugam Pakkiyam voor altijd. Arumugam, nu 60, bleef verlamd achter.
Omdat ze niet in staat was om te lopen, had ze op veel manieren invloed op Arumugam, maar in haar dorp Redbanapuram liep ze een bijzonder gevaar, overstromingen. Het dorp is gevoelig voor overstromingen en het gebrek aan mobiliteit van Arumugam betekende dat ze volledig afhankelijk zou zijn van anderen wanneer ze toeslaan.
"Ik merkte dat ik plotseling geïmmobiliseerd was"
Met steun van DIPECHO (het Rampenparaatheidsprogramma van de afdeling Humanitaire Hulp van de Europese Commissie) heeft Handicap International Arumugam een rolstoel en driewieler geboden. Als gevolg hiervan is er veel veranderd voor Arumugam, die zich na de val geïsoleerd voelde.
“Hier in het dorp verdienen we de kost met de verkoop van handgemaakte goederen, het bewerken van rijstplantages, het fokken van vee en het verbouwen van gewassen. Ik heb altijd de kost verdiend door het aardewerk dat ik maak te verkopen. Van de ene op de andere dag werd ik plotseling geïmmobiliseerd. '
Leven met het gevaar van overstromingen
“Kort na mijn ongeluk was er wat extreem zware regenval die ernstige overstromingen in het dorp veroorzaakte. Er was nergens droog voor mij om mijn aardewerk te doen. Ik werd ziek met een zeer hoge temperatuur. Mijn arts adviseerde me om geen klei aan te raken, omdat dit mijn ziekte zou kunnen verergeren. Dus ik stopte alles. '
Arumugam vervolgt: “We hebben allemaal onze toevlucht gezocht in de dorpsschool. Er waren honderden gezinnen en ongeveer 80 mensen met een handicap. Er waren geen sanitaire voorzieningen, dus wassen in deze omstandigheden was echt heel moeilijk. ”
Lid worden van het Disaster Management Committee
Eenmaal terug thuis voelde Arumugam zich buitengesloten: 'Mijn familie heeft me niet geïnformeerd over overstromingen of het risico van natuurrampen. Ik was volledig passief, volledig afhankelijk van mijn geliefden. '
Dingen zijn nu heel anders. Arumugam heeft niet alleen weer aardewerk kunnen maken, maar is nu ook vocaal lid van het Disaster Management Committee van het dorp.
Dit begon allemaal toen ze een nieuwe rolstoel en een driewieler van Handicap International en DIPECHO ontving om haar gemakkelijker te helpen rond te komen. Ze kreeg ook steun om haar aardewerk weer op te starten en werd lid van het Disaster Management Committee van het dorp.
“Tijdens de vergaderingen leer ik mezelf te beschermen in geval van een natuurramp met betrekking tot mijn handicap. Ik kan ook advies krijgen over hoe ik mijn huis aan mijn omstandigheden kan aanpassen. Natuurlijk geef ik ook mijn mening! ”
De vastberadenheid en toewijding van Arumugam heeft haar tot een voorbeeld gemaakt voor andere mensen met een handicap in haar dorp.
Marie-Catherine Mabrut, projectofficier van Handicap International, zegt: “Dit project, uitgevoerd in de noordelijke en oostelijke provincies van Sri Lanka, heeft tot doel de meest kwetsbare mensen, met name ouderen en mensen met een handicap, te betrekken bij rampenrisicobeheer en voorzien in hun specifieke behoeften (met name op het gebied van revalidatie). Het doel is om de veerkracht van de gemeenschap te versterken en ervoor te zorgen dat iedereen rekening houdt en betrokken is bij het beheren van risico's. ”
Notes
Met steun van ECHO wil Handicap International, in samenwerking met ACTED, Oxfam en Save the Children International de meest kwetsbaren betrekken bij rampenrisicobeheer. Het project komt ten goede aan 37.000 mensen in de noordelijke en oostelijke provincies van Sri Lanka. |
Bronartikel uit Humanity & Inclusion