Enorme felicitaties aan alle (inter) nationale organisaties en mensen die hebben bijgedragen aan en gepleit voor opname van handicaps in de agenda na 2015!
Verslag van het panel op hoog niveau over de ontwikkelingsagenda na 2015:
“Een nieuw wereldwijd partnerschap: armoede uitroeien en economieën transformeren door duurzame ontwikkeling”
Op de Post 2015 High Level Panel-website kun je ook andere talen vinden. Hieronder vind je de verwijzingen naar handicap (geëxtraheerd door IDDC)
Verwijzingen naar handicaps in het "Een nieuw wereldwijd partnerschap: armoedebestrijding en transformatie van economieën door duurzame ontwikkeling" (05/30/13) Verslag door het panel op hoog niveau over de ontwikkelingsagenda na 2015
- “Na 2015 moeten we overstappen van het verminderen naar het beëindigen van extreme armoede, in al zijn vormen. We moeten ervoor zorgen dat niemand - ongeacht etniciteit, geslacht, geografie, handicap, ras of andere status - universele mensenrechten en economische basiskansen wordt ontzegd. "(Samenvatting, 1. Laat niemand achter)
- “Een nieuw partnerschap moet gebaseerd zijn op een gemeenschappelijk begrip van onze gedeelde menselijkheid, onderbouwing van wederzijds respect en wederzijds voordeel in een krimpende wereld. Bij dit partnerschap moeten overheden worden betrokken, maar ook anderen: mensen die in armoede leven, mensen met een handicap, vrouwen, het maatschappelijk middenveld en inheemse en lokale gemeenschappen, traditioneel gemarginaliseerde groepen, multilaterale instellingen, lokale en nationale overheid, het bedrijfsleven, de academische wereld en particuliere filantropie. "(Samenvatting, 5. Vorm een nieuw wereldwijd partnerschap)
- “Om deze perspectieven te verzamelen, spraken panelleden met boeren, inheemse en lokale gemeenschappen, werknemers in de informele sector, migranten, mensen met een handicap, eigenaren van kleine bedrijven, handelaars, jongeren en kinderen, vrouwengroepen, ouderen, op geloof gebaseerde groepen , vakbonden en vele anderen. ”(p. 2, hoofdstuk 1: een visie en een kader voor de ontwikkelingsagenda na 2015)
- “Mensen met een handicap vroegen ook om een einde te maken aan discriminatie en om gelijke kansen. Ze zijn op zoek naar garanties voor minimale levensstandaarden. ”(P. 2, hoofdstuk 1: een visie en een kader voor de ontwikkelingsagenda na 2015)
- “Al deze groepen vroegen dat wanneer de agenda voor na 2015 wordt opgesteld, deze een plan bevat voor het meten van de vooruitgang, waarin wordt vergeleken hoe mensen met verschillende inkomensniveaus, geslacht, handicap en leeftijd, en mensen die in verschillende plaatsen wonen, het vergaan - en dat deze informatie voor iedereen gemakkelijk beschikbaar is. ”(p. 2, hoofdstuk 1: een visie en een kader voor de ontwikkelingsagenda na 2015)
- “Een dergelijke geest zou ons kunnen inspireren om wereldwijde uitdagingen aan te gaan via een nieuw wereldwijd partnerschap, waarin de vele groepen in de wereld die zich bezighouden met economische, sociale en ecologische vooruitgang bij elkaar worden gebracht: mensen die in armoede leven, vrouwen, jongeren, mensen met een handicap, autochtonen en lokale gemeenschappen, gemarginaliseerde groepen, multilaterale instellingen, lokale en nationale overheden, bedrijven, het maatschappelijk middenveld en particuliere filantropen, wetenschappers en andere academici. ”(p. 3, hoofdstuk 1: een visie en een kader voor de ontwikkelingsagenda na 2015)
- “De volgende ontwikkelingsagenda moet ervoor zorgen dat in de toekomst noch inkomen noch geslacht, noch etniciteit, noch handicap, noch geografie bepalen of mensen leven of sterven, of een moeder veilig kan bevallen, of dat haar kind een eerlijke kans heeft om life. ”(p. 7, hoofdstuk 2: van visie naar actie - prioritaire transformaties voor een agenda na 2015)
- "Maatschappelijke organisaties kunnen een cruciale rol spelen bij het geven van een stem aan mensen die in armoede leven, waaronder onevenredig veel vrouwen, kinderen, mensen met een handicap, inheemse en lokale gemeenschappen en leden van andere gemarginaliseerde groepen." (P. 11, hoofdstuk 2: Van visie naar actie - Prioritaire transformaties voor een agenda na 2015)
- “Op dezelfde manier pakt ons illustratieve kader ongelijkheid van kansen aan, voor alle doelen. Wanneer iedereen, ongeacht het gezinsinkomen, geslacht, locatie, etniciteit, leeftijd of handicap, toegang heeft tot gezondheid, voeding, onderwijs en andere vitale voorzieningen, zijn veel van de ergste effecten van ongelijkheid voorbij. "(P. 16, Hoofdstuk 3: Illustratieve doelen en wereldwijde impact)
- “Gegevens moeten ons ook in staat stellen de meest behoeftigen te bereiken en uit te vinden of zij essentiële diensten ontvangen. Dit betekent dat de verzamelde gegevens moeten worden uitgesplitst naar geslacht, geografie, inkomen, handicap en andere categorieën, om ervoor te zorgen dat er geen groep achterblijft. ”(P. 23, hoofdstuk 4: Implementatie, verantwoordelijkheid en het opbouwen van consensus)
Bijlage:
11. ”Laat niemand achter. We moeten ervoor zorgen dat niemand - ongeacht etniciteit, geslacht, geografie, handicap, ras of andere status - economische basiskansen en mensenrechten wordt ontzegd. "(P. 29)
12. "Om gelijke kansen te waarborgen, moeten relevante indicatoren worden uitgesplitst naar inkomen (met name voor de onderste 20%), geslacht, locatie, leeftijd, mensen met een handicap en relevante sociale groep. Doelen worden alleen als 'behaald' beschouwd als ze voor alle relevante inkomens- en sociale groepen worden bereikt. ”(P. 29)
13. "Voor meer dan een miljard mensen is $ 1,25 per dag alles wat er is om te voeden en te kleden, te genezen en op te leiden, om een toekomst op te bouwen. We kunnen de eerste generatie zijn die extreme armoede uitroeit. Dit is een wereldwijde minimumstandaard en moet op iedereen van toepassing zijn, ongeacht geslacht, locatie, handicap of sociale groep. ”(P. 32)
14. "Sommige landen hebben het laatste decennium aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verkleinen van verschillen op basis van handicap, etniciteit, taal, religieuze minderheid en ontheemding." (P. 37)
15. "Er moeten statistieken worden gebruikt om de vooruitgang op het gebied van gelijke toegang en kansen bij leeftijd, geslacht, etniciteit, handicap, geografie en inkomen te volgen." (P. 60)
16. "Een focus op de post-conflictcontext en kwetsbare groepen - inclusief vrouwen en meisjes, gehandicapte jongeren, LGBT-jongeren en jongeren in door oorlog getroffen gebieden - is noodzakelijk." (P. 62)
17. ”Andere kwetsbare groepen: i. Handicap en veroudering '(p. 63)
18. "Opsplitsing van gegevens naar handicap, leeftijdsgroep en geslacht moet deel uitmaken van alle doelen." (P. 63)
- "Handicap en veroudering moeten worden geïntegreerd in het beleid van de overheid en er moeten wetten worden ingevoerd die discriminatie van gehandicapten en ouderen voorkomen" (p. 63)