– Today, We Celebrate

Gepubliceerd op: 25 september 2015

De rechten van personen met een handicap werden vandaag formeel erkend, toen wereldleiders zich op de VN-top in New York verzamelden om officieel 'Transforming Our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development'(Nu beter bekend als de' Global Goals '). Ontwikkeld in samenwerking met vertegenwoordigers van de gehandicaptengemeenschap, benadrukken de Global Goals de inclusie en participatie van personen met een handicap als essentieel voor het opbouwen van een duurzame wereld zonder armoede en discriminatie.

Namens personen met een handicap en hun families wereldwijd spraken vertegenwoordigers van de International Disability Alliance en ADD International de wereldleiders na de goedkeuring van de agenda. De heer Vladimir Cuk, uitvoerend directeur van de International Disability Alliance, en de heer Mosharraf Hossein, directeur van beleidsbeïnvloeding van ADD International, erkenden de fundamentele verschuiving voor personen met een handicap gecreëerd door de Global Goals.

"Het nieuwe kader heeft deuren voor ons geopend om deel te nemen, te worden opgenomen en te worden erkend als actieve, bijdragende leden van de samenleving" Mr. Vladimir Cuk.

De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) moeten worden gerealiseerd met behulp van de principes van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap als routekaart. Partnerschappen, met inbegrip van personen met een handicap, zullen cruciaal zijn.

“We hebben lokale en wereldwijde solidariteit nodig. We hebben een partnerschap nodig tussen Noord- en Zuid-mensen en eigen inbreng van mensen op basisniveau ”.

Mosharraf Hossein, ADD International, directeur beleidsbeïnvloeding

"Wij, personen met een handicap, zijn klaar om een duurzame wereld op te bouwen zonder armoede en discriminatie."

Maryanne Diamond, voorzitter van de International Disability Alliance

"Ik hoop dat het nieuwe kader barrières zal wegnemen en deuren voor ons zal openen om deel te nemen, te worden opgenomen en te worden erkend als actieve bijdragende leden van de samenleving zonder discriminatie of angst achter te blijven"

Vladimir Cuk, uitvoerend directeur van de International Disability Alliance

"Dit is een groot succes en wij geloven dat deze agenda het potentieel heeft om een echt verschil te maken voor mensen met een handicap"

Priscille Geiser, IDDC voorzitter

Priscille Geiser, IDDC-voorzitter verklaart verder dat “dit een groot succes is en wij geloven dat deze agenda het potentieel heeft om een echt verschil te maken voor personen met een handicap. Tijdens het vieren moeten we er ook rekening mee houden dat dit het resultaat is van een politiek akkoord en dat voortaan constante waakzaamheid vereist is om te voorkomen dat de mensenrechtennormen afnemen, vooral voor de meeste gediscrimineerde groepen, zoals vrouwen met een handicap, mensen met intellectuele en psychosociale handicaps, of mensen die in conflictgebieden leven. Als SDG's echt universeel zijn, zouden ze voor iedereen moeten zijn en niet voor de meeste ”.

Tegenwoordig hanteert de wereld een wereldwijd handvest voor ontwikkeling dat meer mensen met een handicap omvat dan enig ander eerder ontwikkelingsplan.

Deze keer zal niemand achterblijven.

Meer van ADD International op de SDG-top

Van bezienswaardigheden, IDDC en IDA: Bekijk afbeeldingen uit de tentoonstelling, Faming Perceptions, door Guardian fotograaf, Graeme Robertson. Deze tentoonstelling is te zien tijdens een feestelijke receptie op vrijdag 25 september 2015

UN inschakelenDe Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) en handicap

UNICEF: Bekijk deze video van UNICEF op de Post-MDG's - handicap na 2015

International Disability Alliance (IDA): www.internationaldisabilityalliance.org

International Disability and Development Consortium (IDDC): www.iddcconsortium.net

Bronartikel uit IDDC

Sign up for our newsletter

DCDD is lid van

Logo van Partos, witte Partos-tekst op een zwarte achtergrond

Logo of WO=MEN (women equal men)

Terug naar boven